Ano, ale...

26.02.2019

Ano, vím, co bych měla dělat. Vím, jak je to v mé situaci naprosto jasné, zřejmé. Vím, že by mi to pomohlo, posunulo mě dál, vyřešilo mé problémy a nejasnosti. Říkám si už dlouho, že je něco špatně a že se v tom, co dělám, necítím dobře. Chce to změnu. Menší nebo větší, ale prostě změnu. Chce to udělat ten...

Zítra, 5. prosince, chodí Mikuláš. Besídky ve školce, ve škole, dokonce i v domovech pro seniory - hezká tradice... Letos mě docela zaujalo, jaký zájem má řada rodičů o čerty opravdu naturalistické.

Advent

02.12.2018

Dnes je první advent. Čas přípavy na něco velkého, čas stále kratších dnů a ustupujících slunečních paprsků. Ale i čas stresů, nervů, paniky, nakupování, hromadění a následné únavy a rozčarování.

"Počítám do tří..." Významný pohled, nastavený palec: "Jedna...", ukazováček "Dva...", pomalu se zvedající prostředníček: "A jedna jsou...." A nic, nic se neděje... Zoufalá máma, která se chce se svým tříleťákem domluvit, nechce se s ním přetahovat, nechce být ta "zlá", chce aby její dítě pochopilo a uznalo její důvody a zařídilo se podle jejích...

Máma - děvče pro všechno - kuchařka, pradlena, uklizečka, nákupčí... Do této role se mnoho žen případně obou rodičů vloží s přesvědčením, že toto je projev dobrého a starostlivého rodiče, který o své děti dostatečně dobře pečuje. Nejprve říkají: "Je na to ještě malý", později "Má moc učení, kroužků" a nakonec "Nechce se mu, co s ním mám dělat?".

Kdo z rodičů tato slova nikdy nepoužil? Jako pomůcku ke zvládnutí nevhodného chování dítěte, výhrůžku, varování... Počítám do tří! A pak? Co se stane potom, čeho se má dítě obávat?

Možná si vzpomenete na ten pocit bezdětného mladého člověka, který pozoruje rodiče s dětmi ve svém okolí a v duchu hodnotí: "No toto bych svým dětem nikdy nedovolil, takhle to u nás teda opravdu vypadat nebude." Naprostá jistota v tom, jak má bezchybná výchova vypadat a jak ji v budoucnu snadno zvládnout začne s narozením dítěte více či méně...

"Hodní rodiče" to myslí s dětmi dobře, ale ve skutečnosti zbavují své děti sebevědomí, nepodporují jejich schopnosti a dovednosti, nezávislost. Zodpovědní rodiče dávají dětem možnost volby a nechají je zakusit důsledky jejich rozhodnutí na cestě k samostatnosti. STEP, Efektivní výchova krok za krokem.

Přece hlavně LÁSKU napadne možná někoho. Ano, ale co je to vlastně ona láska. Je to plácnutí po zadečku ve chvílích, kdy se dítě nevhodně chová, facka vlepená odmlouvajícímu teenagerovi nebo naopak plnění všech dětských snů a přání ještě dříve, než o ně dítě začne prosit?